Maes- en Boereboomplein Knokke

Projectbeschrijving

In samenwerking met Vanhaerents en Artes-Depret staat B2Ai in voor de uitvoering van het Maes en Boereboomplein te Heist-aan-Zee.

Op de plaats waar nu de politiepost en multifunctionele zaal gesitueerd zijn, komt een nieuwe aantrekkingspool voor de kustgemeente. Daarvoor maakte het gerenommeerde Parijse ontwerpbureau Jakob + Macfarlane een in het oog springend ontwerp. Het project krijgt een heel speciale buitenschil, opgebouwd uit gestapelde blokjes. De extra beeldbepalende elementen van de gevel bestaan uit zogenaamde ‘huisjes’ op de hoekpunten. Het vierkleurige patroon verleent het ontwerp zijn extra kracht.
Er werd maximaal rekening gehouden met de bestaande situatie. Het volume van de toren is vastgelegd via een schaduwstudie, zodat de zoninval van de omliggende wooneenheden niet worden beïnvloed.

Het Community House zal de gemeentelijke diensten, de bibliotheek met internetcafé, de raadszaal, de politie en een multifunctionele zaal herbergen met dubbele verdieping onderbrengen. De hoofdingang aan de westgevel valt in elk geval op door zijn monumentale trap naar het eerste verdiep. Deze ruimte ontsluit eveneens de gelijkvloerse bibliotheek en spelotheek. Het internetcafé wordt op de zuidwesthoek ingeplant, is tevens dubbelhoog, en ligt op deze plek perfect qua zichtbaarheid en bezonning, de ideale hoek voor een zomers terrasje.

Bovenop de publieke delen wordt het woonprogramma gerealiseerd, de niveaus +2 tot en met +13 worden ingevuld met een mix van woningtypes die zo het typische beeld van de toren vormen. Bovenop wordt over de hele hoogte een buitenruimte uitgespaard. De duplexwoningen zullen met hun dubbelhoge tuinen, terrassen of wintertuinen extra beeldversterkend werken.

Het project zal gerealiseerd worden op een termijn van 3 jaar waardoor de verschillende gemeentefuncties en bewoners tegen 2022 hun intrek kunnen nemen.

Opdrachtgever

AGSO Knokke-Heist

Locatie

Knokke-Heist

Regio

Vlaanderen

Team

Ontwikkelaar: CAAAP (Vanhaerents Development)
Aannemer: Artes Depret
Ontwerparchitect: Jakob + Macfarlane 
Uitvoeringsarchitect: B2Ai
I.s.m. Establis, Ingenium, Plantec en Green Building Projects